Mijn ouders gaan scheiden, wat nu? (tot 12 jaar)

Mijn ouders gaan scheiden, wat nu? (tot 12 jaar)

Je bent niet alleen!
 
 
Lieve jij!
 
Je hebt te horen gekregen dat je ouders gaan scheiden. Dat is geen makkelijk bericht. Je hebt er je eigen gevoelens over en dat is helemaal normaal.
Misschien ben je erg verdrietig of juist boos. Misschien ben je opgelucht dat de ruzies dan stoppen. Mischien voel je er nog niet zoveel over en heb je juist veel vragen.
Zeker is dat je niet alleen bent. Jij hebt ook recht op jouw verhaal en mening. We helpen je er graag bij om met alles wat je meemaakt om te kunnen gaan.

Dit moet je weten:
JE MAG ALLES VRAGEN EN VERTELLEN! Niets moet, dat is ook fijn toch?! Misschien tot KIES!
 
Liefs,
namens alle KIES professionals 🧡
 
 
 
Lees hier verder 👇🏼
 
 
Voor kinderen tot 12 jaar
 

Voor je ouders is er het ouderschapsplan, voor de kinderen is er het KIES Kindplan! Én het is er voor kinderen van 4-17 jaar!’

Rechten van kinderen bij scheiding

Als je ouders gaan scheiden wil je misschien weten welke rechten jíj hebt. Dat is ook belangrijk want je hebt tenminste recht op jouw stem!

Je ouders moeten een ouderschapsplan nieuwe afspraken maken, die gaan over jouw leven en opvoeding na hun scheiding. Dat is verplicht om te kunnen scheiden.

Het ouderschapsplan
Ouders die gaan scheiden maken afspraken over waar jij gaat wonen, wie er verantwoordelijk is voor jou en het ouderlijk gezag heeft. Meestal gelden de afspraken voor je beiden ouders. Ook maken ze keuzes voor je opvoeding en hoe vaak je bij de ene en andere ouder bent en bijvoorbeeld hoeveel alimentatie er door welke ouder aan de andere ouder betaald wordt.

Alimentatie is een woord voor geld dat een van je ouders krijgt om voor jou te kunnen zorgen. De bedoeling is dat je ouders bij alle afspraken kiezen uit wat zij denken wat het beste voor jou is en wat voor henzelf ook kan.

Jouw wensen, mening en rechten in het KIES Kindplan
Om jou recht te doen en je ouders te helpen bij al die keuzes is er het KIES Kindplan. Je ouders kunnen daardoor beter begrijpen welke keuzes voor jou fijn zijn en waarom jij bepaalde wensen hebt. In het KIES Kindplan geef jij aan wat jij met je ouders wil delen van jouw wensen en wat jij belangrijk vindt voor de nieuwe situatie door de scheiding van je ouders.

Aan de slag met jouw KIES Kindplan
Het KIES Kindplan is er voor verschillende leeftijden. Het is er voor jongeren van 13-17 jaar, voor kinderen van 7-12 jaar en voor kinderen van 4-6 jaar. Je kunt het KIES Kindplan zelf maken of het invullen met de hulp van iemand die jij vertrouwt.

Je kunt het KIES Kindplan ook invullen met een (KIES) professional. Dat is iemand die heeft geleerd om met kinderen te praten over scheiding en kinderwensen en kinderrechten.

Misschien denk je dat je bij het
KIES Kindplan dan moet kiezen tussen je ouders.

Nee hoor, wees gerust. Kinderen hoeven nooit te kiezen tussen hun ouders. Jij mag juist kiezen voor jezelf!’ 

KIEZEN?
Veel mensen denken dat kinderen die 12 jaar zijn, mogen kiezen bij welke ouder je wil wonen. Dit is echt niet zo. In de wet is helemaal niets geregeld over kinderen die dit soort dingen kiezen. Wat wél geregeld is in de wet, is dat je als kind van 12 jaar of ouder het recht hebt om gehoord te worden in een lopende procedure. Dat kan dan met hulp van het KIES Kindplan en/of een brief, zodat jij je stem kunt laten horen en kunt laten weten wat jij fijn en belangrijk vindt. Jij bent nooit degene die beslist, dat doen volwassenen. Je ouders, of, als zij er niet uitkomen: de rechter.

De definitieve keuze door je ouders
De meeste ouders maken samen en zelf de uiteindelijke keuzes en afspraken die in het ouderschapsplan komen te staan. Het is dan heel fijn als ze ook jouw mening daarbij serieus hebben genomen. Dat betekent dat je ouders echt hebben begrepen wat jouw wensen zijn en je mening is en ze samen met hun eigen wensen, meningen én mogelijkheden besluiten hebben genomen.

Het kan dus zijn dat iemand van je ouders en/of jij, (iets) andere wensen had, maar er toch iets anders is besloten. Wordt er iets anders besloten dan dat jij wenste, dan zijn je ouders tenminste op de hoogte van wat belangrijk voor je is om misschien toch een beetje rekening mee te kunnen houden.

De definitieve keuze door de kinderrechter
Soms komen ouders er samen niet uit wat het beste is om af te spreken voor jou en in het ouderschapsplan. Dan beslist een kinderrechter.

De kinderrechter vindt jouw mening ook altijd belangrijk! Het KIES Kindplan helpt dan ook de rechter om te kunnen zien welke moeite jullie al hebben gedaan om tot goede afspraken te komen en waar de grootste verschillen zijn in wensen en mogelijkheden. De rechter luistert heel goed naar wat jij graag wil maar neemt zelf een eigen besluit waarvan de rechter denkt dat (nu) het beste voor je is.

(Professionele) hulp nodig?
Zijn er dingen door de scheiding die verdrietig, moeilijk en lastig voor je zijn en wil je dat iemand je helpt? Er is altijd iemand die naar je kan luisteren. Dat zijn je ouders, opa en omaa bijvoorbeeld maar dat kan ook een ouder zijn van je vriend of vriendin, of de juf of mester op school. 

Hulp door een KIES Professional kan ook fijn voor je zijn. je vind ze op deze website of gewoon op je eigen school of in je eigen gemeente. Vraag je ouders of een andere volwassene om je te helpen in contact te komen als het niet zomaar voor je lukt. Tot KIES!

 
 

KIES werkt samen met